Dan pod Lovrencem

dpl2008bPrireditev Dan pod Lovrencem je vsekakor ena največjih prireditev v naši občini. Začetki prireditve segajo več kot dvajset let nazaj. Prva leta je potekala v organizaciji turističnega društva Polhov Gradec. Med gonilnimi silami so bili tudi Brišani, zato je ob ustanovitvi td. Briše tudi prireditev prešla pod njihovo streho. Že od vsega začetka ima dan pod Lovrencem etnološki pridih, saj se na njej redno prikazuje obrti in domača opravila no pograjskem v preteklosti. Zadnjih nekaj let ob pomoči Dramskega društva Neptun spoznavamo tudi življenje polhograjske gosposke – predvsem grofa Blagaja in njegovo ženo Antonijo.
Prireditev Dan pod Lovrencem vsako leto predstavlja eno od domačih obrti oz kmečkih opravil. Izbrana domača obrt je rdeča nit dogajanja, ki se odvija skozi celoten program prireditve. Na eni od prireditev ste lahko spoznali, kako se tre lan, na drugi kakšna so bila opravila v kovačiji, spet drugi, kako se izdeluje opeka… dpl2008f
Rdeča nit letošnje prireditve bo spravilo lesa. Prireditev bo v nedeljo 17 junija 2012.

Kot vsako leto se začne s sprevodom konjenikov in vpreg iz vasi Briše. Sprevod gre skozi center Polhovega Gradca in se ustavi pred Polhograjsko graščino. Tam nam dramsko društvo uprizori dogodek iz življenja na gradu oziroma v graščini pred stoletjem in več. Med vriskanjem in petjem povorka potem nadaljuje pot proti Pograjskem domu, kjer je že vse pripravljeno za nadaljevanje programa. Po predstavitvi udeležencev sledi nagovor predsednika društva nato pa kulturni program. Za kulturnim programom se mladi v skupinah pomerijo v kmečkih igrah. ki poskrbijo za obilo športnega duha, adrenalina predvsem pa mladostnega smeha.
Obenem po stojnicah poteka predstavitev raznih kmečkih opravil, domačini vam postrežejo s pravimi domačimi dobrotami. Tudi za najmlajše je poskrbljeno, saj se lahko dobro zabavajo v ustvarjelnem kotičku, na voljo je pa tudi nekaj igral. Pozaključku uradnega programa pa sledi veselo rajanje ob zvokih znanega ansambla še pozno v noč.

Utrinek preteklih prireditev

Prireditev se vsako leto prične s tradicionalnim sprevodom v vasi Briše pri Polhovem sprevodGradcu. V sprevodu sodelujejo jahači, konjske vprege, starodobna vozila, folklorne skupine, narodne noše… Sprevod se vije po cesti Briše – Polhov Gradec proti prireditvenemu prostoru (travnik pri pograjskem domu). Atraktiven sprevod že na poti do prireditvenega prostora spremlja veliko gledalcev. Konjske vprege, ki jih v vsakdanjem prometnem vrvežu ne vidimo več, zbujajo posebno pozornost.
Kulturni program se prične po prihodu sprevoda na prireditveni prostor. Po predstavitvi sodelujočih v sprevodu nastopajo folklorne skupine, harmonikarji, pevci, tudi najmlajši – otroci
Kmečka igra , katera vsebina se nanaša na predstavljeno obrt, vsako leto požanje velik aplavz in pripravi gledalce do smeha. Zaigrajo jo domači amaterski igralci. Tudi besedilo igre je “domače”, saj ga napiše članica društva.

kigre6Zabavne kmečke igre imajo vedno veliko gledalcev. Svoje moči, spretnosti in tudi iznajdljivosti merijo fantje in dekleta petih ekip iz okoliških vasi. Dekleta in fantje se morajo izkazati tudi pri skakanju v skupnem žaklju. Vzpodbudne besede gledalcev so vedno dobrodošle, prav tako smeh.

Prireditev Dan pod Lovrencem vsako leto predstavlja eno od domačih obrti oz kmečkih opravil. Izbrana domača obrt je rdeča nit dogajanja, ki se odvija skozi celoten program prireditve. Na eni od prireditev ste lahko spoznali, kako se tre lan, na drugi kakšna so bila opravila v kovačiji, spet drugi, kako se izdeluje opeka…

Rdeča nit prireditve se odraža tudi v otroških delavnicah . Članice drušdpl12tva pripravijo material za delo in pomagajo otrokom pri ustvarjanju. Ne smemo pozabiti na bogato ponudbo kmečkih dobrot – doma pripravljeno pecivo, piškoti, kruh iz krušne peči… Vse dobrote pripravijo domače gospodinje in jih je moč tudi kupiti.

Pozno popoldne, ko se kulturni p rogram prireditve konča, se obiskovalci lahko zabavajo ob zvokih narodno-zabavnega ansambla, okrepčajo s hrano in pijačo (tudi med programom), in preizkusijo srečo v bogatem srečolovu, polnem praktičnih nagrad. Ponavadi se prireditev zavleče pozno v noč, tisti najbolj vztrajni počakajo včasih tudi do jutra.

Comments are closed