Kolesarjenje

KROŽNA KOLESARSKA POT TD BRIŠE

Od sport4Term Briše (370m) se pot zmerno vzpne mimo kmetij Potočnik in Setnik do cerkve sv. Martina (razgledna točka), kjer zavije desno navzgor skozi gozd do vodnega rezervoarja, ki je najvišja točka poti (660m). Tu se spusti do razcepa pod kmetijo Zgornji Velkovrh in potem levo po deloma serpentinasti poti mimo kmetij Hubatar in Majer do glavne ceste, ki vodi po dolini Male Vode nazaj do Term Briše. Pot je primerna za gorska kolesa, celotna dolžina je 9,5 km, višinska razlika 290m, strmina poti do 20%.

Tradicionalna kolesarska izleta:

VZPON NA VRŠIČ
Pot nas vodi iz Briš preko Kurje vasi, Suhega Dola, Dolgih Njiv do Gorenje vasi. Nadaljujemo po Poljanski dolini do Škofje Loke in nato do Kranja. Skozi Naklo v smeri Ribnega pri Bledu, do Zgornih Gorij. Potem sport1po dolini reke Radovne do Mojstrane, Gozd Martuljka in Kranjske Gore. Sledi vzpon na Vršič. Najslajši del poti na celotni trasi spust v Trento do Bovca in po prevoženih 176 kilometrih cilj prvega dne na Žagi. Naslednji dan odrinemo do Tolmina in preko Mosta na Soči, Kneže do Podbrda. Zloglasni vzpon drugega dne Petrovo Brdo. Od tam proti Davči, čez smučišče Cerkno do Hotavelj in Gorenje vasi. Zadnji vzpon proti Lučinam in zadnje dejanje spust v dolino Male vode s ciljem v Termah Briše.
Dolžina poti je 300km.

IZLET NA BREZJE
Start izpred Term na Brišah. Skozi Polhov Gradec, po dolini potoka Božna proti Črnemu vrhu in Pasji ravni (prelaz 970m). Od tam sledi spust v Poljansko dolino do Poljan nad Škofjo Loko(380m). Trdovraten vzpon čez Javorje, Četeno ravan do Starega vrha (940m). Spust v Selško dolino (400m). Ponovno zelo težaven vzpon na Selške Lajše do ceste ki povezuje Dražgoše in Kropo (860m). Preko Krope do našega cilja na Brezjah.
Proti domu se vrnemo po lažji trasi poti čez Posavec do Naklega, Kranja, Mavčič, Medvod in Ljubljane. Od tam pa čez Dolnice, Glince, Stranske vasi do Gaberja in kasneje do našega cilja v Briških Termah.
Pot slovi kot zelo naporna, saj je potrebno premagovati številne vzpone, ki jim ni konca. Na celotni trasi je potrebno prevoziti tudi kar 127 kilometrov.

Comments are closed