Tradicija

1997Živimo v kraju, kjer je tradicija še trdno vsidrana v človeški zavesti. Kljub temu, da so jo nekateri hoteli na vsak način uničiti, pa smo jo pri nas skrbno čuvali. Tako nam starih običajev ni bilo treba obnavljati, le prenašali smo jih na mlade rodove. Kako bogata je zapuščina naših prednikov spoznavamo najbolje ob praznikih, kot so Velika noč, Božič… Takrat iz peči na 2004vasi zadiši potica, svež domač kruh, na štedilniku se kuha prava domača šunka. Na kresni večer zagorijo kresovi, v začetku decembra se med hišami podijo “parkeljni” sv. Miklavž pa otroke poziva k molitvi. Poleti se zberejo možje in žene ter na gori sv. Lovrenca pokosijo travo na tradicionalen način(kose in grablje), jeseni se njive ugrezajo pod težo naravno pridelanega krompirja, zelja, repe… Ko se spustijo temperature, se po hišah začenjajo koline – tiste prave, kot nekoč. In IMG_1786povem vam, Kranjska klobasa se globoko pokloni pred klobasami, ki jih izdelajo naši “mesarji”.
Večina teh znanj nam še kako prav pride na prireditvi “dan pod Lovrencem”, kjer vsako leto prikažemo drobce iz nekjdanjega kmečkega življenja. Tam nam torej ni treba igrati, temveč le zavihati rokave kot to počnemo doma in učinek je popoln

Comments are closed