Dan pod lovrencem 2015

25Za nami je še ena  uspešno izpeljana prireditev Dan pod Lovrencem. Glavna nit letošnje prireditve je bila kmečki upor, katerega petstoletnico obeležujemo prav v teh dneh. Kot običajno se je prireditev začela ob 14.30 s sprevodom iz vasi Briše, skozi center Polhovega Gradca do polhograjske graščine. Letos je bila ta povorka res nekaj posebnega. Konjenike in vprege je spremljala kmečka vojska, ki je ves čas prepevala in vzklikala k puntu. Pred Polhograjsko graščino je sprevod pričakala velika množica ljudi. Tam se je z igranim prizorom prikazalo kako so se kmetje pripravljanli in nato odšli v napad na grad. Izpred graščine je nato upornike vsa množica pospremila do prireditvenega prostora. Tam so na gradu že čakali vitezi da odženejo kmečko srednjo. Silovit spopad kmečkih mečevalcev z vitezi ni prinesel uspeha. 15Pomagal je šele pritisk silne množice, pod katero so vrata popustila kot bi bila iz papirja. Zmaga je bila tako popolna, da so na koncu vitezi celo nazdravili upornikom.
Sledile so kot običajno kmečke igre, pri katerih so se mladeniči in mladenke pomerili v kmečkih opravilih in spretnostih. Seveda pa tudi tu ni manjkal pridih punta.

Med vsem dogajanjem so gostitelji vestno skrbeli, da usta niso bila suha, ter da se želodček ni začel oglašati niti naslednji dan. Rajanje se je nato z ansamblom Bitenc nadaljevalo še pozno v noč.

 

Več fotografij najdete v galeriji!

 

 

Comments are closed