20 let mopz Briše

DSC_460215. novembra 2013 je  minilo 20 let, kar so se na avdiciji za ustanovitev pevskega zbora, prvič zbrali briški fantje in možje. Ob tej priložnosti smo v soboto 15.02. 2014 pripravili slavnostni koncert v kulturnem domu Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu.
Da to ne bo le suhoparen koncert,  smo skušali že z uvodnim skečem orisati kako se je vse skupaj začelo.

“Kot ste opazili v uvodnem prizoru, je bilo iskanje članstva našega zbora še najbolj podobno vojaškemu naboru. Vsi  zdravi moški stari od 18  do 100 let z Briš in njeneDSC_4623 okolice naj se zglasijo na avdicijo, ki bo pri Bitencu. Pridejo naj tudi tisti, ki nimajo posluha saj to ni razlog, da ne bi bili rekrutirani. V pevske vrste se nas je takrat vključilo dobrih 20  mož, zadnja leta pa nas stalno poje še 16. Tudi v vojski je podobno. Iz fronte se jih vedno vrne precej manj, kot se jih tja poda. Tehnično nam to še vedno omogoča, da zapojemo tudi 16 – glasno.” 

DSC_4627To  je le delček uvodnega teksta, ki že takoj pove, da je zbor začenjal od začetka – brez pevskega predznanja.Prve pevske korake mu je vodila priznana zborovodkinja gospa Nadja Založnik, ki se je tudi ta večer z veseljem odzvala in oddirigirala nekaj pesmi. Po uvodnem delu večera so se nam na odru pridružile tudi žene in dekleta zbrane v pevski zbor Danica. Najprej smo zapeli skupaj, nato pa so nam zapele še same. V zaključnem delu smo skušali pokazati, kako živi in diha naš zbor – mogoče bi bilo bolje naša “klapa”, saj smo v teh letih postali resnično povezani med seboj. Na koncu so sledile zahvale – najprej se je zbor zahvalil zborovodjem, nato nas je pozdravil in se nam DSC_4676zahvalil še podžupan naše občine g. Franci Rejec (vodja ansambla Bitenc). Čisto na koncu pa je za pravo presenečenje poskrbel presednik KUD-a Gregor Rihr,  g.Gregor Čuden. Z ženo sta nam spekla pravo rojstnodnevno torto z 20 svečkami. Zborovodja pevskega zbora z Dobrove in hkrati član ansambla Bitenc pa nam je na harmoniko zaigral voščilo. Kot se spodobi je nato zbor na “komando” zborovodje skupaj upihnil svečke. Praznovanje pa se je nadaljevalo še pozno v večer.

Comments are closed